U bent hier

Lichaam en Geest

Sjef Hutschemakers overleden.

In zijn woonplaats St. Geertruid overleed donderdag 4 mei 2017  op bijna 86 - jarige leeftijd kunstenaar Sjef Hutschemakers.
In april 2016 zond KRO tv en L1 tv  de documentaire : "Sjef Hutschemakers en zijn missie" uit , die wij maakten. 

 

     ****************************************************

Vandaag begint de toekomst

 

In opdracht van de congregatie van de Monrtfortanen maakte Maurice Nijsten met assistentie van Dénise Nijsten  de documentaire : “Vandaag begint de toekomst”. Een documentaire over verleden, heden en toekomst van de volgelingen van Montfort.  Deze documentaire gaat op 28 april 2016 in première,  op de dag dat het 300 jaar geleden is dat Montfort gestorven is.

In 1673 wordt in het dorpje Montfort sur Meu in Bretagne Louis Grignion geboren.  In 1700 , na zijn studies,  wordt hij in Parijs priester gewijd en noemt zich Louis- Marie Grignion de Montfort. Hij leeft  als een pelgrim en is steeds onderweg. Een begenadigd prediker, met name voor het volk.  Montfort wil onder de gewone gelovigen zijn en hen tot steun zijn. Hij heeft  daarbij oog voor armen, zieken en verstotenen.  En dat alles in zijn rol als een steeds maar rondtrekkende volkmissionaris. Zijn bijnaam wordt: ‘le bon-père de Montfort’. De goede pater van Montfort dus. Op 28 april 1716 sterft Montfort. De zusters noemen zich ‘Dochters der  Wijsheid’  en de paters ‘Compagnie de Marie’ , later bekend onder de naam Montfortanen. Als gevolg van de Franse revolutie ontstaat  er ook een waar schrikbewind dat antichristelijke vormen aanneemt. Kerken worden vernield en geestelijken vermoord. De ontkerstening van Frankrijk is het doel. En uiteindelijk leidt dat antireligieuze klimaat in Frankrijk er toe dat de Montfortanen Frankrijk moeten verlaten.
In opdracht van het generaal bestuur is één van de Montfortanen als verkenner naar Nederlands- Limburg gestuurd .Met als gevolg dat op 6 september 1881 de eerste groep Montfortanen, novicen en Dochters der Wijsheid als ballingen op station Meerssen in Zuid- Limburg arriveren. Einddoel is het nabijgelegen dorp Schimmert. In Schimmert komen dus de eerste kloosters voor de Montfortanen en voor de Dochters der Wijsheid.  Op 28 april 2016 is het 300 jaar geleden dat  Montfort  is gestorven.  De stichter van de Montfortanen en Dochters der Wijsheid, wordt 20 juli  1947 heilig verklaard. 

 

Uitzending op L1 tv

zaterdag 4 juni 18.00 uur

zondag 5 juni 11.00, 13.00 en 15.00 uur

 

<img alt="" data-cke-saved-src="/files/image/Montfortanen-%20Genhout%20016%20%283500x2625%29.jpg" src="/files/image/Montfortanen-%20Genhout%20016%20%283500x2625%29.jpg" style="width


*********************************************************************************************

 

Sjef Hutschemakers en zijn missie!
 

 

In mei 2013 zijn de opnamen begonnen van een documentaire over de bekende Limburgse kunstenaar Sjef Hutschemakers.

Geïnspireerd door de psalmen maakte Sjef Hutschemakers in het afgelopen jaar tekeningen bij alle 150 psalmen uit het Eerste, het Oude, Testament. Lezend in de psalmen werd hij geraakt door verschillende prachtige teksten in deze gezangen. Het zijn vrijzinnige tekeningen vanuit zijn eigen geloofsvisie en in zijn kenmerkende beeldende stijl.

De uitspraak van Jezus: “Neem uw kruis op en volg mij”, inspireerde Sjef  tot het maken van een groot drieluik. “Ieder mens draagt een kruis en ik draag er ook eentje. Het is niet persoonlijk wat ik maak.”, aldus Sjef Hutschemakers.

De kunstenaar wordt nog een tijd lang gevolgd en de presentatie van de documentaire zal 12 april  2016 NPO2- KRO tv  plaatsvinden. Maurice Nijsten zorgt voor camera en regie; de interviews  worden gedaan door Frans Tervoort- KRO/RKK

*****************************************************************************

 

Met regelmaat verschijnen documentaires op landelijke, buitenlandse en regionale televisie over diverse onderwerpen. Ze zijn te rangschikken onder de noemer "Lichaam en geest."
Een aantal van deze producties werd uitgebracht als voorlichtingsfilms voor patiënten, familieleden, opleidingen en trainingen.

 

Leven naar de dood toe … 

(deze documentaire werd uitgezonden op 4 januari 2009) 
L1 televisie: 16.00 uur en 21.00 uur)

Een film van Maurice Nijsten

Om de film te kunnen zien klik op: http://de-ark.miniware.nl/video1.html

De Ark, Centrum voor Palliatieve Terminale Zorg in Roermond, is opgericht in 1998. Deze afdeling van verpleeghuis St. Camillus biedt zorg aan mensen in de laatste fase van hun leven. Zij kunnen er terecht als verzorging thuis te zwaar wordt of als meer specialistische hulp nodig is. De Ark biedt een huiselijke omgeving, met twee sfeervol ingerichte woonkamers en veertien eenpersoonskamers met eigen badkamer en een terras met uitzicht op het Roerdal.

De Ark beschikt over een grote expertise op het gebied van medicatie en pijnbestrijding. Een multidisciplinair team van professionals zorgt voor een zo comfortabel mogelijke gang van zaken voor patiënten en hun naasten, door intensieve aandacht en een warme, persoonlijke benadering. Ook vrijwilligers dragen een belangrijk steentje bij, als aanvulling op de professionele zorg. De wensen van de patiënt en zijn naasten staan centraal; de patiënt bepaalt zelf hoe hij de laatste fase van zijn leven inhoud wil geven.

Gedurende een periode van 10 maanden hebben programmamaker Maurice Nijsten, met assistentie van Dénise Nijsten, niet alleen het leven van alledag in De Ark gefilmd, maar is ook gesproken met patiënten, partners, familieleden en medewerkers.

Het resultaat: een ontroerende, integer gemaakte documentaire, waarin openhartig gesproken wordt over het leven naar de dood toe.

Lengte: 30 minuten

 

De Kindervallei … uit en toch thuis!

(Deze documentaire werd uitgezonden 24 december 2008)
L1 televisie- 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 22.00 en 23.00 uur

Een film van Maurice Nijsten 

Op het terrein van de Stichting Revalidatie Limburg in Valkenburg aan de Geul bevindt zich de Roland Mc Donald Kindervallei.
Dit sprookjesachtige gebouw is gebaseerd op een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. De kunstenaar overleed in het jaar 2000. Om het sprookje te realiseren was geld nodig. Heel veel geld … Een benefietavond op L1 televisie zorgde voor naamsbekendheid en een mooi startkapitaal. 1 December 2003 werd via de actie “Limburg helpt” op L1 televisie bijna € 400.000,-- ingezameld, een mooi startkapitaal. Sponsoring door bedrijven en overheid zorgde vervolgens dat het project kon worden gerealiseerd.

Het gebouw de “Regenboogspiraal” biedt ongekende mogelijkheden voor gezinnen met een kind met een handicap. Gezinnen kunnen in de Kindervallei logeren of vakantie vieren.

Programmamaker Maurice Nijsten, geassisteerd door Dénise Nijsten, volgde 4 jaar lang alle voorbereidingen en de uiteindelijke realisatie van dit bijzondere project. De opening van de Kindervallei vond plaats in september 2007. Uiteraard volgt de documentaire ook uitvoerig ouders en kinderen die in 2008 voor het eerst logeerden op deze unieke locatie.
Eén van de ouders typeerde de sfeer door te zeggen: “De Kindervallei … uit en toch thuis!”

Lengte: 20 minuten

Enkele andere voorbeelden van producties onder de noemer "Lichaam en Geest":

Het leven is schitterend, maar.... 
is de titel van een 40 minuten durende documentaire in opdracht van de KRO. Hoofdpersoon is en 26 jarige jongeman die bij een ongeval een hoge dwarslaesie heeft opgelopen. De ups en downs van het revalidatieproces werden uitvoerig vastgelegd. (KRO )

Een dwarslaesie heb je nooit alleen
Een documentaire over de psycho-sociale gevolgen van een dwarslaesie in een relatie. Is er acceptatie, is er hoop? Een documentaire in opdracht van de Belgische publieke omroep VRT.

Als genezen niet meer kan... 
Wekenlang werden in een hospice mensen gevolgd in de laatste fase van hun leven. "Ontroerend, integer, openhartig en zeer geschikt als voorlichting" was de reactie van pers en kijkers. (KRO)

Vandaag begint de toekomst. 
Een documentaire  over verleden, heden en toekomst van de communiteit van de Arme Dienstmaagden van Jezus Christus in Geleen.

Complexe hartrevalidatie... maatwerk! 
Na een open hartoperatie en/ of hartfalen hebben een aantal patiënten behoefte aan een specifieke vorm van revalidatie.  De documentaire volgt een aantal patiënten bij hun psychische en fysieke problemen in het revalidatiecentrum in Hoensbroek.

Revalidatie bij pijn.
Sommige mensen hebben chronische pijnen waarbij medisch onderzoek geen duidelijke oorzaak kan aanwijzen. Via een speciaal behandelprogramma in revalidatiecentrum Hoensbroek leert men mensen omgaan met pijn. Diverse patiënten werden wekenlang bij hun revalidatieproces gevolgd. 

Dit is slechts een greep uit de vele producties die in de loop der jaren in  dit kader werden uitgebracht .